Τα όσπρια είναι τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας αφού είναι καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, βιταμινών Β και Ε, αλάτων σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου καλίου και ασβεστίου. Αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής λόγω της προσιτή τους τιμής σε συνδυασμό με τα διατροφικά τους οφέλη τα οποία είναι γνωστά εδώ και αιώνες. Η καλή λειτουργία του εντέρου, τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, η πρόληψη καρδιοπαθειών και καρκίνου είναι μόνο μερικά από τις θετικές ιδιότητες των οσπρίων στη διατροφή μας.